Ο «Πρύτανης» της πλατείας

kostas-tsairidisTο σουβλατζίδικο του Λευτέρη είναι σημείο αναφοράς στη γειτονιά της Νέας Σμύρνης. Σταθερή αξία από το 1956, τότε που άνοιξε στην οδό Ομήρου, «όταν ήταν ακόμη χωματόδρομος», θυμάται ο Κώστας Τσαϊρίδης, ο ένας από τους δύο γιους του Λευτέρη, και συνεχίζει: «Σπούδασα ναυπηγός πιστεύοντας ότι θα έδινα χαρά στον πατέρα μου, τον άνθρωπο της βιοπάλης. Τελικά ακολούθησα τα βήματά του. Ηθελα να είμαι ο συνεχιστής του». Σήμερα στον ίδιο χώρο, η τρίτη γενιά, τα τρία εγγόνια του Λευτέρη, συντηρούν με αμείωτο ενδιαφέρον την παράδοση.

Ο παππούς Λευτέρης «τα πέτρινα χρόνια, έκανε διάφορα επαγγέλματα μέχρι να καταλήξει στα σουβλάκια», διηγείται την οικογενειακή ιστορία ο Κώστας και προσθέτει: «Από το 1953 έως το 1956 είχε μετατρέψει ένα παιδικό καροτσάκι σε ψησταριά και πουλούσε σουβλάκια. Φορούσε τον λευκό σκούφο του, χειμώνα-καλοκαίρι στην κεντρική πλατεία της Νέας Σμύρνης, πριν ανοίξει το μαγαζί». Τι διαφορετικό είχε το σουβλάκι του Λευτέρη; «Είναι καλαμάκι χοιρινό χειροποίητο και οι πίτες φρέσκες που ψήνονται αλάδωτες. Επιπλέον, η ψησταριά μας είναι ειδική πατέντα και ψήνει με κάρβουνο σε ιδανική θερμοκρασία το κρέας και την πίτα».

Πριν από 12 χρόνια, ο Λευτέρης βραβεύθηκε από τους Νεοσμυρνιώτες ως ο «παλαιότερος επαγγελματίας». «Ηταν γνωστός με τον τίτλο ο «πρύτανης» στα σουβλάκια», λέει ο γιος του και συμπληρώνει χαριτολογώντας. «Οταν ήμουν μικρός και με ρωτούσαν οι φίλοι μου τι δουλειά κάνει ο πατέρας σου, απαντούσα ότι είναι πρύτανης». Πρύτανης της ζωής, ο Λευτέρης, τάιζε με τις αυθεντικές γεύσεις του μικρούς και μεγάλους, επώνυμους και μη, στρώνοντας τον δρόμο για την οικογενειακή επιχείρηση, που βρήκε άξιους συνεχιστές.

Άρθρο στο Έθνος